onsdag 16. desember 2015

Heklede grytekluter, bavaria

Jeg synes mønsteret til Bavariahekling (Bayersk hekling) er så fint og det ligger noen alvorlig flotte prosjekter ute på nett i denne teknikken, både store og små tepper i tykt og tynt garn. Se bare her: Link til Eksempler

Selv om jeg gjerne skulle hatt et slikt teppe, er det ikke tiden for et større prosjekt nå. Et par jule-grytekluter derimot, kan være et koselig hurtig-prosjekt før jul :-)

Dette er en gammel og kjent hekleteknikk, men for de som ikke har heklet mønsteret tidligere, har jeg notert oppskrift med bilder under her.




Vanligvis lager jeg grytekluter i bomull, men nå hadde jeg garnrester i Freestyle i rødt, hvitt og grønt og valgte derfor det garnet sammen med heklenål nr 3,5.

Oppskrift:

Grønn:

Hekle 6 lm og sett sammen til en ring

Omg 1: Hekle 4 klynger i ringen etter oppskrift nedenfor

1 stk Hekleklynge:

Hekle 5 luftmasker (lm ) ut fra ringen, deretter 4 dobbelstaver (dbst) der du lar siste løkke av dbst være igjen på nåla. Lag totalt 4 dbst og da skal du ha 5 løkker på nålen (Bilde 1). Klyngen dannes ved å dra tråden gjennom alle løkkene (Bilde 2) og deretter hekler du 5 lm igjen som settes fast med en kjedemaske (km) ned i ringen igjen.

      Bilde 1                                    Bilde 2
Etter 4 klynger, skal arbeidet ligne på en firkløver som på bilde 3:


Bilde 3

Omg 2: 2 lm, hekle 12 dbst i toppen av klynge 1 (bilde 4), 2 lm, sett fast med 1 lm i ringen. Gjenta i alle 4 klyngene (se bilde 5). 



  
Bilde 4

Bilde 5
Klipp og fest den grønne tråden.

Omg 3: Du skal nå hekle videre i rødt og lage nye klynger. Litt spesielt blir det at du nå skal hekle på "baksiden" av arbeidet, se bilde 6.


Bilde 6, heklenål stikkes inn bakfra, rundt dbst og ut på baksiden. Dette gjøres for alle masker unntatt lm som brukes til å starte/avslutte hver klynge.

Start med en km på vanlig vis mellom dbst nr 4 og 5, hekle 5 lm, lag klynge over de neste 4 dbst, 5 lm som settes fast med ei km på vanlig vis mellom dbst nr 8 og 9. Se bilde 7.


Bilde 7

Hekle 5 lm, lag klynge over 8 dbst, 5 lm og sett fast mellom dbst 4 og 5 i neste "kløverblad". Se bilde 8.


Bilde 8

Gjenta dette ut omgangen (gjenta 3 ganger til så er du kommet rundt.) og sett fast tråden på samme sted som du startet.

Omg 4: (Samme prinsipp som omg 2) 2 lm, 12 dbst i toppen på klyngen av 4 dbst, 2 lm, 1 km i km fra forrige omgang, 8 dbst i toppen av klyngen av 8 dbst, 2 lm som festes med km i km fra forrige omg. Gjenta dette til du har heklet hele runden.

De to siste omgangene her gjentas til grytekluten har ønsket størrelse.

Omg 5 og 6: hvit farge

Omg 7 og 8: rød farge

Så kan du jo endre på fargene slik du vil. Jeg byttet litt om på det på gryteklut nr 2 bare for moro og avsluttet med en rad fm rundt hele kanten til slutt.

Om det er spørsmål til oppskriften, så er det bare å spør i kommentarfeltet :-)
 

(NB! Egetdesign, Mønsteret kan gjerne linkes til, men ikke kopieres og legges ut andre plasser. Mønsteret skal kun brukes til personlig bruk. Det skal ikke brukes kommersielt uten mitt samtykke.)

2 kommentarer:

  1. Flott, enkel og grei instruksjon. Tusen takk 😊

    SvarSlett

Det er veldig hyggelig å få tilbakemelding på innleggene, enten dette er ris eller ros :-)