tirsdag 22. desember 2015

Sommerfugl-klut

Navnet kommer fra strikkestrukturen som på engelsk heter Butterfly-stitch. Ved siden av å minne om vingene på en sommerfugl, gir det også en artig liten boble-effekt i mønsteret. 

Sammen med en hjemmelaget såpe, blir det en søt liten presang enten det nå er en liten oppmerksomhet til jul eller ved en annen anledning.

Mønster på kluten står nedenfor.


Litt avhengig av hva du skal strikke, så legger du opp antall masker som kan deles på 10 og plusser på 9 til. Selve mønsteret går over 20 omganger. Til kluten la jeg opp 39 m.


  • Omg 1: 2 r, * ta 5 løst av med tråden foran arbeidet (se forklaring), 5 r * Gjenta til det er igjen 7 m; ta 5 løst av med tråd foran, 2 r.
  • Omg 2 (Bakside): Strikk alle masker vrangt. 
  • Omg 3, 5 og 7: Som omg 1
  • Omg 4, 6 + alle partallsomg videre (bakside): strikkes vrangt
  • Omg 9: 4 r * 1 r under trådene (Se forklaring), 9 r* repeter til du har igjen 5 m; 1 r under trådene, 4 r.
  • Omg 11, 13, 15 og 17: 7 r * ta 5 løst av med tråden foran arbeidet, 5 r* gjenta til du har igjen 2 m; 2r.
  • Omg 19: 9 r * 1 r under trådene, 9 r* gjenta til enden av omgangen.
  • Omg 20: strikkes vrangt

5 løst av med tråden foran arbeidet = du tar strikketråden og legger den på fremsida av arbeidet, deretter tar du 5 m løst av fra venstre og over på høyre pinne og strikker deretter videre 5 r med strikketråden som vanlig. 1 r under trådene = høyre strikkepinne stikkes under de 4 løse trådene fra omg 1, 3, 5 og 7, neste m strikkes og tråden dras tilbake under de 4 trådene slik at de 4 trådene hektes opp i den nystrikkede masken. Forklaring på hele mønsteret kan også ses på youtube her: sommerfuglstrikk.

Disse 20 omgangene gjentas til kluten har fått ønsket lengde. (Til kluten her, gjentok jeg mønsteret 3,5 gang.) 

På bildet har jeg heklet kant rundt kluten, men du kan like gjerne plukke opp masker og strikke 3 riller som kant. 

Lykke til med oppskriften :-)

PS: Jeg er jammen ikke sikker på om jeg fikk til å forklare mønsteret på en lettfattelig måte. Gi gjerne tilbakemelding i kommentarfeltet på dette :-)

søndag 20. desember 2015

Hakkede grytekluter i to farger

Hakking og pjoning (tunisisk hekling) er gamle teknikker som er enkle å lære og det gir et enda fastere arbeid enn vanlig hekling.


Jeg har tidligere her på bloggen hakket med en farge, og tenkte det passet med et par julegrytekluter i to farger nå. 

Til disse trenger du kun en vanlig heklenål og to nøster i forskjellig farge. 

Oppskrift med bilder ligger nedenfor.


Gryteklutene er som nevnt hakket med en helt vanlig heklenål. Om du senere har lyst å hakke større prosjekter, så finnes det forskjellige hakkenåler å få kjøpt. Både ekstra lang nål med krok i begge ender og nål med vaier både med en og to kroker. 

Det finnes flere teknikker (akkurat som i strikking) og for inspirasjon kan en ta en titt her: Tunisian crochet

Men, tilbake til gryteklutene og oppskrifta :-)
Bruk helst et bomullsgarn og legg opp passe antall luftmasker (lm). 

Jeg la opp 35 lm til Viking Bjørk i dobbel tråd (= omg 1). Når dette var gjort, hakket jeg tilbake på omg 2.

Omg 2: Du starter med et kast på nålen og trekker en løkke gjennom den første luftmasken. Behold begge maskene på nålen og gå videre til neste maske med et nytt kast og ei ny løkke. (Jeg har bilder her om det er vanskelig å forstå med kun tekst.)

På bildet under har jeg hakket meg tilbake og hentet opp en løkke i hver lm, slik at jeg har 35 m på nålen.


Bilde 1, tips: Jeg har surret en strikk på enden av nåla for ikke å miste maskene av.


Omg 3: Så er det tid for den andre fargen og omg 3. Lag et kast på nålen og trekk gjennom den siste masken du laget (bilde 2). Dette er kantmasken.


Bilde 2

Videre skal du fortsette med å ta kastet gjennom to løkker slik bilde 3 viser. Det blir da gjennom en hvit (den du har fremst på nålen) og en rød (den som er nestfremst).

Bilde 3

Gjør tilsvarende hele veien tilbake. Kastet skal gjennom de to ytterste/fremste løkkene på nålen helt til du har kommet til andre enden slik bilde 4 viser. Du sitter nå igjen med kantmasken.


Bilde 4

Omg 4: Nå skal du igjen plukke opp masker og de plukkes i de vertikale trådene som vist på bilde 5 og 6. Den som er vist på bilde 5, er den første på raden. Kastet trekkes kun gjennom den vertikale tråden og danner en egen løkke.  
Kantmasken i enden fra bilde 4 er den første av dem og er den hvite som vises ytterst til høyre på bilde 5 (på nålen).


Bilde 5

Deretter hakker du videre mot venstre ved å hente opp neste vertikale løkke i neste vertikale tråd igjen og igjen som på bilde 6

Bilde 6

Bilde 7 viser at du er tilbake til venstre side av kluten og du skal igjen ha 35 m på nåla.

 Bilde 7

Omg 5: (Bilde 8) Skift til rød tråd og gjør ellers likt som på omg 3.

Bilde 8
Bilde 9

Omg 6: (bilde 9) Som omg 4, men med rød tråd.

Videre fortsetter du på samme vis med å repetere omgang 3 og 4 og skifte farge annenhver omgang. 

På gryteklutene på øverste bilde, har jeg laget striper ved å la være å skifte farge på et par omganger og til slutt har jeg heklet kant rundt med 2 omganger fastmasker. Hempen laget jeg ved  å hekle 9 lm på første omgang og deretter 9 fm i hempen på andre omgang.

Gi gjerne tilbakemelding i kommentarfeltet om det er noe  du lurer på i oppskriften eller eventuelt om du synes det var greit å forstå.

Lykke til med hakkingen :-)

(NB! Egetdesign, Mønsteret kan gjerne linkes til, men ikke kopieres og legges ut andre plasser. Mønsteret skal kun brukes til personlig bruk. Det skal ikke brukes kommersielt uten mitt samtykke.)

onsdag 16. desember 2015

Heklede grytekluter, bavaria

Jeg synes mønsteret til Bavariahekling (Bayersk hekling) er så fint og det ligger noen alvorlig flotte prosjekter ute på nett i denne teknikken, både store og små tepper i tykt og tynt garn. Se bare her: Link til Eksempler

Selv om jeg gjerne skulle hatt et slikt teppe, er det ikke tiden for et større prosjekt nå. Et par jule-grytekluter derimot, kan være et koselig hurtig-prosjekt før jul :-)

Dette er en gammel og kjent hekleteknikk, men for de som ikke har heklet mønsteret tidligere, har jeg notert oppskrift med bilder under her.




Vanligvis lager jeg grytekluter i bomull, men nå hadde jeg garnrester i Freestyle i rødt, hvitt og grønt og valgte derfor det garnet sammen med heklenål nr 3,5.

Oppskrift:

Grønn:

Hekle 6 lm og sett sammen til en ring

Omg 1: Hekle 4 klynger i ringen etter oppskrift nedenfor

1 stk Hekleklynge:

Hekle 5 luftmasker (lm ) ut fra ringen, deretter 4 dobbelstaver (dbst) der du lar siste løkke av dbst være igjen på nåla. Lag totalt 4 dbst og da skal du ha 5 løkker på nålen (Bilde 1). Klyngen dannes ved å dra tråden gjennom alle løkkene (Bilde 2) og deretter hekler du 5 lm igjen som settes fast med en kjedemaske (km) ned i ringen igjen.

      Bilde 1                                    Bilde 2
Etter 4 klynger, skal arbeidet ligne på en firkløver som på bilde 3:


Bilde 3

Omg 2: 2 lm, hekle 12 dbst i toppen av klynge 1 (bilde 4), 2 lm, sett fast med 1 lm i ringen. Gjenta i alle 4 klyngene (se bilde 5). 



  
Bilde 4

Bilde 5
Klipp og fest den grønne tråden.

Omg 3: Du skal nå hekle videre i rødt og lage nye klynger. Litt spesielt blir det at du nå skal hekle på "baksiden" av arbeidet, se bilde 6.


Bilde 6, heklenål stikkes inn bakfra, rundt dbst og ut på baksiden. Dette gjøres for alle masker unntatt lm som brukes til å starte/avslutte hver klynge.

Start med en km på vanlig vis mellom dbst nr 4 og 5, hekle 5 lm, lag klynge over de neste 4 dbst, 5 lm som settes fast med ei km på vanlig vis mellom dbst nr 8 og 9. Se bilde 7.


Bilde 7

Hekle 5 lm, lag klynge over 8 dbst, 5 lm og sett fast mellom dbst 4 og 5 i neste "kløverblad". Se bilde 8.


Bilde 8

Gjenta dette ut omgangen (gjenta 3 ganger til så er du kommet rundt.) og sett fast tråden på samme sted som du startet.

Omg 4: (Samme prinsipp som omg 2) 2 lm, 12 dbst i toppen på klyngen av 4 dbst, 2 lm, 1 km i km fra forrige omgang, 8 dbst i toppen av klyngen av 8 dbst, 2 lm som festes med km i km fra forrige omg. Gjenta dette til du har heklet hele runden.

De to siste omgangene her gjentas til grytekluten har ønsket størrelse.

Omg 5 og 6: hvit farge

Omg 7 og 8: rød farge

Så kan du jo endre på fargene slik du vil. Jeg byttet litt om på det på gryteklut nr 2 bare for moro og avsluttet med en rad fm rundt hele kanten til slutt.

Om det er spørsmål til oppskriften, så er det bare å spør i kommentarfeltet :-)
 

(NB! Egetdesign, Mønsteret kan gjerne linkes til, men ikke kopieres og legges ut andre plasser. Mønsteret skal kun brukes til personlig bruk. Det skal ikke brukes kommersielt uten mitt samtykke.)

tirsdag 15. desember 2015

VM Lue 2016 lookalike, mellomtykt garn

Jeg har laget 4 versjoner av luen og synes det ble uoversiktlig og vanskelig å finne frem med 4 forskjellige innlegg. Jeg har derfor ryddet opp og samlet de 4 i ett innlegg samtidig som jeg har gjort oppskriftene nedlastbare. Nå finner dere dem her:

VM Lue 2016, Lookalike






Strukturen i mønsteret kom fint frem i dette garnet.

Kommentarfelt under: Fortell gjerne hvordan det går om du strikker den og hvilket garn du velger å strikke luen i :-)



søndag 13. desember 2015

Variant av den heklede OL-Lua, 2 garntykkelser.


Jeg tenkte jeg kunne legge inn oppskriften jeg laget da OL-Lua raste som en farsott gjennom landet. Den gang laget jeg en egen vri på mønsteret og tok flaggfarger nederst. Sammen med den strikkede utgaven, kalte jeg disse for Folkelua.



Luen kan hekles i garn av forskjellig tykkelse, da det er diameter på den flate toppen som avgjør størrelsen. Den rosa luen er strikket, mønster kommer snart.
Her er det brukt babyull 50 g = 175 m og heklenål 3.5 på den blå lua og dobbel tråd babyull og heklenål 4,5 på den grå lua.
Start med 3-4 lm som settes i en ring med en km.
Hekle ca 10 fm i ringen og fortsett videre rundt (uten å avslutte omg med en lm i første fm. Her hekles i spiral rindt og rundt) med doble fastmasker.
Neste omg hekles 1 dobbel fm, 1 lm hele veien rundt ringen. Så fortsettes det med doble fastmasker der du øker ut med en lm (eller fm) etter behov slik at det foreløpig ser ut som en flat grytekut.
Fortsett slik til du har fått nødvendig vidde på toppen. Foreslår ca 17 cm i diameter til dame og ca 21 cm til herre. Dersom du finner ut at den blir litt smal/vid når du hekler nedover, så kan dette justeres litt underveis da det ikke har så stor innvirkning på toppen der luen er baggy.
(En måte å finne tilnærmet rett diameter, kan være å måle hodeomkrets med målebånd, legge det ut i en ring på bordet og måle diameter med linjal i ringen. Trekk fra ca 1 cm da det flate partiet enda blir litt videre når du slutter å øke. Bør fungere for alle størrelser)
Deretter fortsetter du rundt og rundt med doble fastmasker uten å øke. Luen vil nå forme seg. Noen ønsker luen veldig baggy og andre ikke fullt så baggy så du fortsetter til ønsket lengde før flaggstripene.
Flaggstripenes bredde og antall rader er avhengig av tykkelse på garnet. Foreslår 7 rader rødt, 1 rad hvitt, 3 rader blått, 1 rad hvitt og 7 rader rødt dersom du bruker tynn babyull. 
Ved f eks dobbel tråd med babyull, kan stripene lages slik: 3 rader med rødt, 1 rad hvitt, 2 rader blå, 1 rad hvitt og 3 rader rødt.
Avslutt gjerne med noen rader av hovedfarge etter flaggstripene.
(NB! Egetdesign, Mønsteret kan gjerne linkes til, men ikke kopieres og legges ut andre plasser. Mønsteret skal kun brukes til personlig bruk. Det skal ikke brukes kommersielt uten mitt samtykke.)

lørdag 12. desember 2015

Vm lue 2016, heklet utgave

Jeg har laget 4 versjoner av luen og synes det ble uoversiktlig og vanskelig å finne frem med 4 forskjellige innlegg. Jeg har derfor ryddet opp og samlet de 4 i ett innlegg samtidig som jeg har gjort oppskriftene nedlastbare. Nå finner dere dem her:

VM Lue 2016, Lookalike



(NB! Egetdesign, Mønsteret kan gjerne linkes til, men ikke kopieres og legges ut andre plasser. Mønsteret skal kun brukes til personlig bruk. Det skal ikke brukes kommersielt uten mitt samtykke.)

fredag 11. desember 2015

Viljas Bursdags og Barnehagekjole

Nytt mønster for salg på Ravelry





Kjolene kan strikkes i flere garntyper og er ikke avhengige av et bestemt garn. Her er den øverste i Viking Babyull og den nederste i Drops Alpaca. På den største størrelsen (4 år) går der ca 3 nøster. (+ et ekstra til farge 2om en strikker bursdagskjolen)

Kr 35,- for mønster til begge kjolene

Linken leder rett til mønsteret, men om du ikke er medlem på Ravelry, så ta kontakt og jeg sender direkte på mail/post.

VM lue lookalike, tykt garn


Jeg har laget 4 versjoner av luen og synes det ble uoversiktlig og vanskelig å finne frem med 4 forskjellige innlegg. Jeg har derfor ryddet opp og samlet de 4 i ett innlegg samtidig som jeg har gjort oppskriftene nedlastbare. Nå finner dere dem her:



(NB! Egetdesign, Mønsteret kan gjerne linkes til, men ikke kopieres og legges ut andre plasser. Mønsteret skal kun brukes til personlig bruk. Det skal ikke brukes kommersielt uten mitt samtykke.)

torsdag 10. desember 2015

VM-lue 2016, lookalike tynt garn.

Jeg har laget 4 versjoner av luen og synes det ble uoversiktlig og vanskelig å finne frem med 4 forskjellige innlegg. Jeg har derfor ryddet opp og samlet de 4 i ett innlegg samtidig som jeg har gjort oppskriftene nedlastbare. Nå finner dere dem her:

VM Lue 2016, Lookalike




(NB! Egetdesign, Mønsteret kan gjerne linkes til, men ikke kopieres og legges ut andre plasser. Mønsteret skal kun brukes til personlig bruk. Det skal ikke brukes kommersielt uten mitt samtykke.)