torsdag 21. januar 2016

VM lue 2016 lookalike, 4 nedlastbare versjoner samlet.


Dersom du har spørsmål, så bli gjerne med i Garnstikkas Facebook-gruppe :-)  

Tidlig i desember laget jeg oppskrift til en VM-lue lookalike etter at jeg så den her: VM-Lue

Jeg laget 3 strikkede versjoner og på oppfordring, en heklet. 

Hvilken garntykkelse en velger, avhenger av hvilken type lue som ønskes: Tynt garn gir en lett lue til helårsbruk, mellomtykt gir en grei allround lue som likevel er lett og elastisk, den tykke utgaven er strikket på relativt tynne pinner for at den skal bli tykk og formfast. En god vinterlue som sitter godt på hodet :-) 

Linker:

VM Lue 2016 Lookalike, mellomtykt garn
VM Lue 2016 Lookalike, tynt garn
VM Lue 2016 Lookalike, tykt garn
VM lue 2016 Lookalike, Heklet versjon

(Om behov, så ligger det tips til flere størrelser nederst i dette blogginnlegget.)

Mønstersammenligning: Da jeg først så lua, tenkte jeg den var strikket med dobbel perlestrikk og at det kanskje kunne bli litt vanskelig å få like jevnt som originalen. Tenker videre som så at siden original-lua er både akryl og maskinstrikket så er det kanskje naturlig og et godt tegn på håndarbeid at en ikke får det helt likt på den heimastrikka versjonen :-)

Uansett: For å forsøke å avgjøre mest mulig korrekt mønster, strikket jeg prøvelapper med tre variasjoner over perlestrikk for sammenligning. Deler dem med dere, så kan dere om dere vil være med å synse litt i kommentarfeltet nederst :-)



Original-lua: Jeg synes tydelig å se 2 stk vrangmasker over hverandre her med to rette over der igjen. 





Mønster 1: 1 vr, 1 r i to omganger, så motsatt med vrang over rett i to omganger. Dette er brukt i oppskriftene her.
Mønsteret går over 4 omganger/runder.














Mønster 2: 1 vr, 1 r i 2 omg, 1 omg rett og deretter motsatt med vrang over rett osv. Mønsteret går da over 6 omganger.

Her mener jeg å telle meg frem til en rettmaske for mye, men mønsteret gir et veldig jevnt og fint inntrykk på ferdig lue :-) 
Mønster 3: 1 r, 1 vr i en omgang, så en omg rett og deretter motsatt med rett over vrang osv. Mønsteret går over 4 omganger.

Samme hvordan jeg teller så får jeg liksom en vrangmaske i minus her.








Etter prøvelappene synes jeg at mønster 1 ble mest korrekt, og brukte derfor den varianten i oppskriftene her. Alle mønstrene er likevel plenty gode nok til sammenligning med original-lua og siden mønsteret lett kan byttes ut med en av de andre variasjonene blir det litt opp til den enkelte å velge :-)

Flere størrelser: 
Dersom luen ønskes smalere/videre, kan en trekke fra/plusse på 6 m for å få luen mindre/større i bredden. Da blir det også en maske mindre/mer mellom hver pinnemarkør når disse blir aktuelle i oppskriften. Enkelt kan en si at en trekker fra eller legger til 6, 12, 18 m for ønsket videre eller smalere lue.

Mønsteret går opp i 6 og variasjoner her gjenspeiles i antall masker mellom pinnemarkørene. Med utgangspunkt i 14 m: Øker du oppskriften med 6 m en gang, så blir det 15 m mellom hver pinnemarkør. Øker du med 12 m, blir det 16 m mellom hver pinnemarkør. Minsker du med 6 m en gang, så blir det 13 m mellom hver pinnemarkør osv.

Dersom en strikker luen til barn, kan en korte ned antall omganger med farge alt etter hvor kort en ønsker luen skal være. 
Eks: 
  Strikk 10 omganger mørkeblått
  Strikk 6 omganger lyseblått
  Strikk 12 omganger grått
  Strikk 2 omganger mørkeblått
  Strikk 4 omganger rosa
  Strikk 6 omganger mørkeblått
  Strikk 6 omganger lyseblått  (start felling)
  Strikk 6 omganger mørkeblått
  Strikk resten i grått

8 kommentarer:

  1. Hei. Har oppskriften for luen med tynt garn forsvunnet? Når jeg klikker på den linken får jeg opp oppskriften med mellomtykt garn.
    Takk for fin oppskrift!
    Hilsen Silje

    SvarSlett
  2. Hei. Det skal være ordnet nå. Takk for at du gav beskjed :-)

    SvarSlett
  3. Tusen takk for oppskrift 😊 Har gjennomført heklet versjon. Ble veldig fin og er I gang med lue nr to 😉

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre. Tusen takk for koselig tilbakemelding :-)

      Slett
  4. Knall! Takk for at du deler! Hvilket garn har du brukt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har brukt enkel Falk (tynn) dobbel Falk (tykk) og Freestyle (mellom). Av disse er Freestyle den jeg liker best selv. (Jeg har også testet Sandnes Merino tynn med dobbel tråd. ) (Dette står også inne i de forskjellige oppskriftene :-) )

      Slett
  5. Jeg har strikket lua til en 12 åring. Garn Falk. Den kunne gjerne vært lengere, men jeg lurer på hva jeg skal gjøre for å lage den lengere. Er det lurest å strikke flere omganger av hver farge, eller?
    inger Johanne

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det tror jeg kan være en grei måte å forlenge den på. f eks 2 omg ekstra med mørkeblått, 2 med lyseblått 4 med grått osv i en jevn fordeling litt etter hvilke felt som er bredest originalt.

      Slett

Det er veldig hyggelig å få tilbakemelding på innleggene, enten dette er ris eller ros :-)